II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Usługa zbiorowego żywienia uczniów szkół podstawowych i gimnazjum w Gminie Czerwieńsk oraz osób dorosłych będących klientami Ośrodka Pomocy Społecznej w Czerwieńsku
Numer referencyjny: Przed wszczęciem postępowania o udzielenie zamówienia przeprowadzono dialog techniczny II.1.2) Rodzaj zamówienia:
usługi
II.1.3) Zamówienie podzielone jest na części:
II.1.4) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:
2. Opis przedmiotu zamówienia
Zadanie I
1. Realizacja przedmiotu zamówienia obejmuje świadczenie usług w zakresie przygotowania i dostarczenia posiłków na potrzeby zbiorowego żywienia uczniów szkół podstawowych i gimnazjum na terenie Gminy Czerwieńsk oraz osób dorosłych będących klientami Ośrodka Pomocy Społecznej w Czerwieńsku. Termin realizacji zamówienia od dnia 12 września 2016 roku do dnia 31 grudnia 2017 roku.
2. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa dwudaniowego posiłku dla 20 osób dorosłych będących klientami Ośrodka Pomocy Społecznej w Czerwieńsku do miejsc wskazanych przez OPS oraz 120 uczniów uczęszczających do:
- Szkoły Podstawowej w Nietkowie – świetlica szkolna;
- Szkoły Podstawowej w Leśniowie Wielkim – świetlica szkolna;
- Szkoły Podstawowej w Nietkowicach – świetlica szkolna;
- Gimnazjum w Czerwieńsku – stołówka szkolna.
Zadanie II
1. Przedmiotem zamówienie jest najem pomieszczeń kuchennych w celu prowadzenie działalności związanej z żywieniem zbiorowym uczniów oraz osób dorosłych.
3. Wymagania dotyczące realizacji przedmiotu zamówienia:
Zadanie I
1) Wykonawca gotuje, przygotowuje, a następnie wydaje lub dostarcza posiłki uczniom do świetlic szkolnych wyżej wymienionych szkół w 271 dni nauki w okresie od dnia 12 września 2016 roku do dnia 22 grudnia 2017 roku oraz gotuje, przygotowuje, a następnie wydaje lub dostarcza posiłki dla dorosłych osób będących klientami Ośrodka Pomocy Społecznej w Czerwieńsku do miejsc wskazanych przez tut. OPS przez 5 dni w tygodniu, z wyłączeniem weekendów i dni ustawowo wolnych od pracy, tj. łącznie 327 dni w okresie od dnia 12 września 2016 roku do dnia 31 grudnia 2017 roku.
2) Dopuszcza się możliwość żywienia uczniów uprawnionych do posiłku w okresie przerw świątecznych, wakacji, ferii szkolnych i dni ustawowo wolnych od zajęć w przypadku prowadzenia w tych okresach zajęć w szkołach, z uwzględnieniem możliwości finansowych Zleceniodawcy.
3) Dopuszcza się możliwość zwiększenia lub zmniejszenia żywionych uczniów o 30 osób oraz dorosłych o 20 osób.
4) Wykonawca wydaje posiłki w świetlicach szkolnych oraz w stołówkach w dni nauki, następnie sprząta pomieszczenia i pozostawia je w należytym porządku. Każdorazowo będzie miał obowiązek odbierania pozostałości pokonsumpcyjnych.
5) W przypadku wydawania posiłków dla osób dorosłych posiłki wydawane będą w miejscach wskazanych przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Czerwieńsku lub w przypadku osób niepełnosprawnych dowożone do miejsca zamieszkania. Wykonawca będzie miał obowiązek sprzątnięcia pomieszczeń i pozostawienia ich w należytym porządku. Każdorazowo będzie miał obowiązek odbierania pozostałości pokonsumpcyjnych.
6) Dyrektor szkoły zawiadamia Wykonawcę do godz. 9.00 o ilości koniecznych posiłków w danym dniu, natomiast w przypadku osób dorosłych Ośrodek Pomocy Społecznej w Czerwieńsku udostępni Wykonawcy listę osób uprawnionych do pomocy w pierwszym dniu każdego miesiąca.
7) Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z artykułów zakupionych przez Wykonawcę. Posiłki muszą być wykonywane ze świeżych warzyw i artykułów spożywczych, posiadających aktualny termin ważności, a także z artykułów sezonowych.
8) Do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi (wyklucza się sporządzanie potraw z proszku).
9) W przypadku dań mięsnych należy unikać mięsa przetworzonego i mielonego na rzecz całych sztuk mięsa.
10) Zamawiający zakazuje stosowania produktów z glutaminianem sodu, produktów z zawartością barwników, konserwantów i zagęszczaczy szkodliwych dla zdrowia.
11) Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności tych samych posiłków w ciągu tygodnia – 5 dni.
12) Wykonawca jest zobowiązany przestrzegać zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie zamówienia.
13) Wykonawca zobowiązuje się do opracowania jadłospisu z podaną gramaturą danego posiłku na okres 10 dni i dostarczania Zamawiającemu do wcześniejszego zatwierdzenia na określonym przez Zamawiającego formularzu w ciągu 48 godzin przed rozpoczęciem nowej dekady. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego nie powodujące istotnych zmian w rodzaju posiłku będą wiążące dla Wykonawcy.
14) Jadłospisy winne być przygotowane i podpisane przez osobę posiadającą odpowiednie uprawnienia, tj. dietetyka.
15) Przedłożone do oferty jadłospisy winny zawierać dokładnie wyszczególnione i opisane posiłki wraz z ich gramaturą. Wykonawca na żądanie Zamawiającego przedstawi wykaz stosowanych do przygotowywania posiłków produktów i surowców wraz z nazwami producentów, który Zamawiający może udostępnić rodzicom dzieci lub ich prawnym opiekunom.
16) Przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów. Wyklucza się posiłki sporządzane na bazie półproduktów.
17) Dwudaniowy posiłek składać się będzie z:
a. uczniowie:
- zupa na wywarze (300 ml) – 5 razy w tygodniu;
- drugie danie składające się z porcji mięsa lub ryby o gramaturze 120 g, dodatku w postaci ziemniaków, ryżu, kaszy lub innego o gramaturze 200 g – minimum 3 razy w tygodniu;
- drugie danie składające się z produktów mącznych w postaci kopytek, naleśników, pierogów, łazanek, klusek i innych o łącznej gramaturze 320 g – maksymalnie 2 razy w tygodniu;
- surówka ze świeżych warzyw lub porcja warzyw gotowanych bądź przetworzonych w naturalny sposób (np. kiszone) o gramaturze 120 g – 5 razy w tygodniu;
- kompot (150 ml) – 5 razy w tygodniu;
- dodatek w postaci owocu, jogurtu lub inny dostosowany do obowiązujących przepisów i mieszczący się w normach żywieniowych – 5 razy w tygodniu.
b. osoby dorosłe:
- zupa na wywarze (350 ml) – 5 razy w tygodniu;
- drugie danie składające się z porcji mięsa lub ryby o gramaturze 150 g, dodatku w postaci ziemniaków, ryżu, kaszy lub innego o gramaturze 250 g – minimum 3 razy w tygodniu;
- drugie danie składające się z produktów mącznych w postaci kopytek, naleśników, pierogów, łazanek, klusek i innych o łącznej gramaturze 400 g – maksymalnie 2 razy w tygodniu;
- surówka ze świeżych warzyw lub porcja warzyw gotowanych bądź przetworzonych w naturalny sposób (np. kiszone) o gramaturze 150 g – 5 razy w tygodniu;
- kompot (200 ml) – 5 razy w tygodniu.
18) Jakość serwowanych usług:
- Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania i dostarczenia posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP oraz innych obowiązujących w tym zakresie aktów prawnych, w tym wymogów Unii Europejskiej oraz ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2015 r., poz. 594 z późn. zm.),
- Wykonawca zobowiązuje się do realizowania zamówienia zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie stosownie do potrzeb,
- Wyklucza się posiłki na bazie Fastfood,
- Owoce podawane uczniom muszą być w całości – niedopuszczalne jest dzielenie jednego owocu pomiędzy kilkoro dzieci,
- Wykonawca będzie dostarczał posiłki w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakość przewożonych potraw,
- Wykonawca będzie zobowiązany dostarczyć posiłki do świetlic szkolnych przy szkołach oraz miejsc wskazanych do wydawania posiłków osobom dorosłym, własnym środkiem transportu i we własnych naczyniach.
Zadanie II
1) Pomieszczenia kuchenne w celu prowadzenie działalności związanej z żywieniem zbiorowym uczniów oraz osób dorosłych o powierzchni użytkowej 199,20 m2 znajdują się w Gimnazjum w Czerwieńsku i wyposażone są w sprzęt wyszczególniony w załączniku do Załącznika nr 5-Umowa najmu kuchni do SIWZ.
2) Kuchnia może być wydzierżawiona Wykonawcy na okres realizacji zamówienia.
3) Najemca prowadzi w pomieszczeniach kuchni działalność usługową, gastronomiczną, żywienie zbiorowe w dowolnie wybranej formie z zachowaniem wszelkich przepisów BHP, P.POŻ i HACCP oraz przepisów dotyczących żywienia zbiorowego i prowadzenia działalności gospodarczej oraz powstałych obowiązków podatkowych. Działalność inna niż żywienie uczniów może odbywać się po uzgodnieniu z Dyrektorem szkoły, z tym, że nie może zakłócać działalności szkoły oraz może się wiązać z dodatkowymi opłatami.
4) Najemca może sprzedawać wytworzone przez siebie posiłki innym osobom, jednakże sprzedaż posiłków odbywać się będzie w miejscu wyznaczonym przez Dyrektora Gimnazjum.
5) Ze stołówki szkolnej w dni nauki w szkole mogą korzystać jedynie uczniowie i pracownicy Gimnazjum.
6) Zakazuje się wchodzenia na teren szkoły i stołówki osób z zewnątrz.
7) Prowadzona działalność nie może stać w sprzeczności z dobrym imieniem szkoły.
8) Najemca nie może podnająć użyczonych pomieszczeń osobom trzecim.
9) Najemca nie może prowadzić sprzedaży ani podawania alkoholu oraz wyrobów tytoniowych.
10) Wszelkie remonty, inwestycje i każda ingerencja Najemcy w pomieszczenia kuchni wykonywane są na koszt Najemcy w porozumieniu i za zgodą Dyrektora Gimnazjum.
11) Najemca od dnia podpisania odpowiada materialnie za powierzone mienie, zabezpiecza przed kradzieżą , dewastacją, pożarem, dostępem osób nieupoważnionych.
12) Wykonawca uwzględnia w kalkulacji kosztów zamówienia:
- koszt dzierżawy kuchni według stawek określonych w Zarządzeniu Burmistrza Czerwieńska nr 84/09 z dnia 17 listopada 2009 roku - § 1 pkt 5;
- koszt zużycia zimnej wody i odprowadzenia ścieków według stawek określonych przez Spółkę POMAK w Czerwieńsku;
- koszt zużycia energii elektrycznej według stawek określonych przez ENEA,
13) Wywóz odpadów komunalnych i odpadów pokonsumpcyjnych należy do zadania własnego Wykonawcy – według stawek określonych przez Referat Gospodarki Odpadami w Urzędzie Gminy i Miasta w Czerwieńsku.
14) Najemca od dnia podpisania umowy pokrywa wszelkie koszty utrzymania kuchni i stołówki związane z jej funkcjonowaniem, sprawnością urządzeń, przeglądami technicznymi urządzeń, stanem technicznym pomieszczeń i budynku (bez dachu), zatrudnieniem pracowników, zakupu środków czystości, zakupu środków i produktów żywnościowych, odbiorem odpadów i śmieci oraz mediów.
II.1.5) Główny kod CPV: 55321000-6
Dodatkowe kody CPV:
55523100-3,
55524000-9
II.1.6) Całkowita wartość zamówienia (jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia:
Wartość bez VAT:
Waluta:
(w przypadku umów ramowych lub dynamicznego systemu zakupów – szacunkowa całkowita maksymalna wartość w całym okresie obowiązywania umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów)
II.1.7)
Czy przewiduje się udzielenie zamówień, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7 lub w art. 134 ust. 6 pkt 3 ustawy Pzp:
nie
II.1.8) Okres, w którym realizowane będzie zamówienie lub okres, na który została zawarta umowa ramowa lub okres, na który został ustanowiony dynamiczny system zakupów:
data rozpoczęcia: 12/09/2016
data zakończenia: 31/12/2017
II.1.9) Informacje dodatkowe: